Gin Tonic en Cholera
Image default
Gezondheid

Tips om succesvol een sapkuur af te ronden

Sapvasten bestaat al jaren, maar de laatste tijd zien we een toename van sapdiëten op sociale media, in documentaires, boeken en meer. Als je overweegt om zelf te gaan sapvasten, lees dan verder. Bekijk het artikel over de sapkuur.

Wat kan sapvasten voor jou doen? 

 • Helpen bij het vaststellen van voedselovergevoeligheden 

 • Het lichaam hydrateren 

 • Het spijsverteringsstelsel herstellen 

 • Bevorderen van gewichtsverlies en gezonde eetgewoonten

 • Ontgiften van het lichaam 

 • Het immuunsysteem versterken 

 • Voorkomen van hartaandoeningen 

 • Energieniveaus verhogen 

 • Verbeteren van de algemene gezondheid 

 • Een “master cleanse” voor het lichaam  

Met alle informatie die er is, is het gemakkelijk om je eigen sapvastkuur te formuleren – maar hoe doe je dat veilig? Hier zijn een paar dingen die je moet overwegen voordat je aan een sapkuur begint: 

Voorbereiden op de sapkuur

Voordat je begint met sapvasten, moet je het lichaam voorbereiden. Als je vanuit een ongezond dieet meteen begint met vasten, kun je je ziek voelen door de detox-symptomen.

Om je goed voor te bereiden op het vasten, raden we je aan over te stappen van je normale dieet naar een schoner dieet met rauw fruit en groenten. Je moet je ook concentreren op het eten van kleinere porties dan normaal en alleen eten om je honger te stillen. Zorg ook voor regelmatige, niet-intensieve lichaamsbeweging en drink voldoende water om de gifstoffen uit je lichaam te spoelen.

Als je je op het vasten voorbereidt, verminder je de bijwerkingen van het vasten, zoals misselijkheid, extreme honger en vermoeidheid. 

Plan de recepten

Het plannen van recepten voordat je met de sapvast begint, helpt je bij het onderzoek en de voorbereiding in de keuken tijdens het vasten. Hier zijn een paar ingrediënten met grote voordelen voor de gezondheid om te beginnen met het formuleren van uw recepten: 

 • Boerenkool: anti-oxidant, anti-inflammatoire, helpt artritis en auto-immuunziekten

 • Groene appels: ontstekingsremmend, antioxidant, vermindert ontstekingen, verlaagt cholesterol, en verhoogt energie

 • Gember: helpt bij de spijsvertering, vermindert pijn, verbetert het immuunsysteem

 • Komkommer: verlaagt de bloeddruk, bevordert een gezonde huid, voorkomt sommige vormen van kanker 

Calorie inname

Het doen van een sapkuur kan het aantal calorieën in iemands dieet verminderen, wat kan leiden tot gewichtsverlies tijdens het sapvasten.

Klinkt goed, toch? Nou, het verminderen van je calorie-inname kan leiden tot gevaarlijk terrein. Na een lange periode zonder je favoriete voedsel, zou je het gevoel kunnen krijgen dat je jezelf moet belonen nadat je sapvast. Deze mentaliteit kan je weerhouden van het behalen van de grote voordelen van het vasten. 

Gebrek aan eiwitten

Ons lichaam heeft eiwitten nodig om spiermassa te behouden en op te bouwen, om ons een vol gevoel te geven, en nog veel meer. Groenten en fruit bevatten weinig eiwitten en kunnen ons hongerig achterlaten, terwijl onze spiermassa mogelijk afneemt. Dit is een van de gevaren van sapvasten, maar het is te voorkomen door ervoor te zorgen dat er veel groenten in zitten die meer eiwitten bevatten.

Als je aan sapvasten doet, overweeg dan om een zelfgemaakte notendrank (cashew- of amandelmelk) te drinken tussen je routine-dranken door. Ook het juicen van donkergroene groenten zal je eiwitconsumptie verhogen. Lees hier alles over de sapkuur van Sapje.

https://www.sap.je/