Gin Tonic en Cholera
Image default
Gezondheid

Waarom is het zo lastig om te stoppen met roken?

Veel ex-rokers zeggen dat stoppen met roken het moeilijkste was wat ze ooit hebben gedaan. Dit geldt ook voor mensen die bergen en bedrijfsladders hebben beklommen, of een bevalling hebben aangepakt. Het kan een roker meerdere pogingen kosten om te stoppen met roken voordat hij of zij volledig rookvrij is. 

Maar ondanks deze moeilijkheden, weten we dat stoppen de moeite waard is. Slechts 20 minuten na het stoppen, is onze hartslag weer normaal.  Amper 12 uur later is het koolmonoxide niveau in het bloed weer normaal, en amper twee weken later verbetert de longfunctie al. Lees hier waarom het zo lastig is om te stoppen met roken.

Fysiek

Sigaretten bevatten een verslavende chemische stof, nicotine genaamd, die bij inhalatie het vrijkomen van een andere chemische stof, dopamine genaamd, in de hersenen veroorzaakt waardoor je je goed voelt. Helaas komen deze symptomen terug als de dopamine is uitgewerkt, waardoor de roker weer naar een sigaret verlangt. 

Rokers bouwen ook een tolerantie en lichamelijke afhankelijkheid van nicotine op, wat betekent dat ze meer moeten roken om hetzelfde effect te voelen. Er zijn zeven goedgekeurde stoppen-met-roken-geneesmiddelen die kunnen helpen bij deze symptomen.  Praat met een arts om te zien welke opties voor u geschikt zijn.

Mentaal

Roken maakt vaak deel uit van een dagelijkse routine. Rokers hebben de neiging om op bepaalde momenten van de dag een sigaret op te steken, bijvoorbeeld als ze koffie drinken of autorijden, of als ze zich op een bepaalde manier voelen, bijvoorbeeld gestrest of moe. Sigaretten kunnen een houvast worden, bijna als een vaste vriend waar u op kunt vertrouwen. 

Blijf op het juiste spoor met stoppen door deze momenten en triggers te identificeren, en gedrag aan te leren of aan te passen om sterk te blijven tijdens een trek.

Sociaal

Veel rokers ontwikkelen sociale groepen rond het roken – mensen gaan naar buiten voor een rookpauze met vrienden of collega’s. Roken kan ook worden gebruikt als een sociale ijsbreker door te vragen: “Heb je een vuurtje?” In dezelfde geest kan het nuttig zijn om te vertrouwen op sociale groepen die een poging om te stoppen met roken ondersteunen.

In een recent onderzoek meldde 80 procent van de rokers dat steun van anderen, waaronder vrienden, familie, belangrijke anderen en collega’s, zeer bevorderlijk is voor succesvol stoppen. In plaats van in het geheim te stoppen, kunt u uw betrouwbare vrienden benaderen en hen betrekken bij uw stoppoging.  Geloof ons, ze zullen u willen steunen. Stop met roken.

http://ikstopermee.nl