Gin Tonic en Cholera
Image default
Gezondheid

6 signalen dat je mogelijk in een burn-out zit

Heb je hiet idee dat je in een burn-out zit? Nick de Waard is burn-out expert en helpt je graag verder met de volgende 6 signalen. 

1. Uitputting

Een duidelijk teken van burn-out is wanneer je je de hele tijd moe voelt. Uitputting kan emotioneel, mentaal of fysiek zijn. Het is het gevoel geen energie te hebben, helemaal uitgeput te zijn.

2. Gebrek aan motivatie

Wanneer je nergens meer enthousiast over bent of je interne motivatie voor je werk niet meer hebt, is de kans groot dat je een burn-out krijgt. Andere manieren waarop dit zich manifesteert? Het kan moeilijker zijn om ’s ochtends op gang te komen en moeilijker om jezelf elke dag naar je werk te slepen.

3. Frustratie, cynisme en andere negatieve emoties

Je hebt misschien het gevoel dat wat je doet er niet zo veel meer toe doet, of je bent misschien gedesillusioneerd door alles. U merkt misschien dat u zich over het algemeen pessimistischer voelt dan vroeger. Hoewel iedereen wel eens negatieve emoties ervaart, is het belangrijk om te weten wanneer deze ongewoon voor je worden.

4. Cognitieve problemen

Burn-out en chronische stress kunnen uw aandachts- of concentratievermogen verstoren. Als we gestrest zijn, versmalt onze aandacht om ons te concentreren op het negatieve element dat we als een bedreiging ervaren. Op korte termijn helpt dit ons om het probleem aan te pakken, maar ons lichaam en onze hersenen zijn ontworpen om dit in korte uitbarstingen aan te pakken en dan weer normaal te functioneren. Wanneer stress chronisch wordt, blijft deze beperkte focus al heel lang en we hebben moeite om op andere dingen te letten.

Deze “vecht- of vlucht”-tunnelvisie kan een negatieve invloed hebben op uw vermogen om problemen op te lossen of beslissingen te nemen. Misschien merk je dat je vergeetachtiger bent en dat je het moeilijker hebt om dingen te onthouden.

5. Uitglijdende werkprestaties

Weet je niet zeker of je een burn-out hebt? Vergelijk uw werkprestaties nu met uw prestaties in voorgaande jaren. Omdat burn-out meestal over een langere periode plaatsvindt, kan het bekijken van deze langetermijnvisie onthullen of je in een tijdelijke dip zit of een meer chronische burn-out hebt.

6. Interpersoonlijke problemen thuis en op het werk

Dit kan zich op twee manieren uiten: (a) je hebt meer conflicten met andere mensen, zoals ruzie maken, of (b) je trekt je terug en praat minder met je collega’s en familieleden. Je zou kunnen merken dat je, zelfs als je er fysiek bent, niet goed bent afgestemd.

https://nickdewaard.nl/