Gin Tonic en Cholera
Image default
Gezondheid

Hoe kom je van storende kalknagels af?

 Een kalknagel, ook wel bekend als een schimmelnagel, is een veelvoorkomende nagelaandoening die wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Het begint meestal als een kleine witte vlek op de nagel en kan zich uiteindelijk uitbreiden naar de hele nagelplaat, waardoor deze dik, broos en verkleurd wordt. Kalknagels kunnen zeer besmettelijk zijn en kunnen worden verspreid van persoon tot persoon door contact met geïnfecteerde nagels of oppervlakken. En is er eigenlijk wel een effectieve kalknagel behandeling? We bespreken de mogelijkheden.

Wat zijn de oorzaken van kalknagels?

Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie, meestal Trichophyton rubrum. De schimmel kan in de nagel terechtkomen als gevolg van letsel, zoals een nagel die is ingegroeid of een breuk in de nagelplaat. Het kan ook ontstaan door blootstelling aan warme, vochtige omstandigheden, zoals in openbare douches of zwembaden.

Keuze uit kalknagel behandeling

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om kalknagels te behandelen, waaronder medicijnen, laserbehandelingen en natuurlijke remedies. Het is belangrijk om te weten dat een kalknagel niet vanzelf zal verdwijnen en dat behandeling noodzakelijk is om van de infectie af te komen.

Medicijnen

De meest voorgeschreven medicijnen als kalknagel behandeling zijn antischimmelmiddelen, zoals terbinafine en itraconazole. Deze medicijnen worden meestal in de vorm van tabletten ingenomen en werken van binnenuit om de schimmel te doden. Het duurt meestal enkele maanden voordat de nagel volledig is genezen. Antischimmelmiddelen kunnen bijwerkingen hebben, zoals maagklachten en hoofdpijn.

Laserbehandelingen

Laserbehandelingen zijn een relatief nieuwe behandeling voor kalknagels. De laser straalt licht uit dat de schimmels in de nagel doodt. De behandeling duurt meestal slechts enkele minuten per nagel en er zijn geen bijwerkingen bekend. Het kan echter enkele maanden duren voordat de nagel volledig is genezen en de behandeling kan duur zijn.

Natuurlijke remedies

Er zijn verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen als kalknagel behandeling. Tea tree olie, bijvoorbeeld, is een natuurlijk antischimmelmiddel en kan worden aangebracht op de nagel met een wattenstaafje. Appelazij en oregano-olie worden ook vaak gebruikt om kalknagels te behandelen. Ook kun je kiezen voor een speciale harslak behandeling.

Hoe kun je kalknagels voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om kalknagels te voorkomen. Het is belangrijk om goede hygiënische gewoonten te hebben en uw voeten goed schoon te houden. Was je voeten regelmatig en droog ze goed af, vooral tussen je tenen. Zorg ervoor dat je schone sokken en schoenen draagt en vermijd het dragen van strakke, afgesloten schoenen die de voeten laten zweten.

Als je een pedicure krijgt, moet u ervoor zorgen dat de salon hygiënische praktijken volgt en dat de instrumenten die worden gebruikt schoon zijn. Het is ook een goed idee om je eigen nagelknipper en nagelvijl mee te nemen.

Hardnekkig aandoening

Een kalknagel kan een vervelende en hardnekkige aandoening zijn, maar gelukkig is er wel een kalknagel behandeling beschikbaar om de schimmel te bestrijden. Het is belangrijk om te weten dat een kalknagel niet vanzelf zal verdwijnen en dat kalknagel behandeling nodig is om de infectie te genezen. Het is ook belangrijk om goede hygiënische gewoonten te hebben om het risico op het ontwikkelen van kalknagels te verminderen. Raadpleeg je arts als je vermoedt dat je een kalknagel heeft en bespreek de verschillende behandelopties die voor jouw beschikbaar zijn.