Gin Tonic en Cholera
Image default
Zorg

Het ergonomisch belang van goede operatietafels- en stoelen

Een operatie kan niet worden uitgevoerd zonder de juiste uitrusting. De operatietafel is het hart van een operatiekamer. Goede operatietafels zijn op meerdere manieren inzetbaar. Ze ondersteunen de patiënt op een veilige manier, terwijl ze tegelijkertijd afgestemd kunnen worden op de behoeftes van de gebruiker. De operatiestoel is al even belangrijk, en moet de chirurg tijdens de operatie de steun bieden die noodzakelijk is om het werk comfortabel te kunnen uitvoeren, eventueel gedurende een paar uur. Waar moeten operatietafels- en stoelen aan voldoen om de juiste ergonomische ondersteuning te bieden? 

Slanke, verstelbare operatietafels 

Voor operatietafels geldt dat ergonomie heel belangrijk is, zowel voor de chirurg en het operatiekamerpersoneel als de patiënt. Een goede operatietafel draagt eraan bij dat de operatie comfortabel en efficiënt kan worden uitgevoerd. Ze moeten toegang bieden tot het operatiegebied, ongeacht de complexiteit van de procedure. Dankzij een slank ontwerp bieden operatietafels optimale beenruimte, ongeacht of de operatie zittend of staand wordt uitgevoerd. Met behulp van geheugenpostities en afzonderlijk instelbare ligvlakken kunnen patiënten eenvoudig gepositioneerd worden. Dankzij de verstelbaarheid in de hoogte kunnen de tafels tijdens een operatie aan de werkhouding aangepast worden. 

Mobiel

Operatietafels zijn in principe altijd mobiel. Hierdoor kunnen de werkprocessen en het patiëntentransport vereenvoudigd worden. Parkeerremmen zorgen voor een veilige stand, bijvoorbeeld wanneer de patiënt wordt voorbereid op een operatie. Na de operatie kan de patiënt direct naar de afdeling worden gebracht, zodat de operatiekamer direct schoongemaakt en in gereedheid gebracht kan worden voor de volgende operatie. 

Aanpasbare operatiestoelen

Voor operatiestoelen geldt ook dat de aanpasbaarheid zeer belangrijk is. Een operatiestoel moet aangepast kunnen worden aan de individuele lichaamsafmetingen, en moet rekening houden met de vereisten van een specifiek werkproces. Op die manier wordt de fysieke belasting voor de chirurg geminimaliseerd. Daarnaast moet de stoel oliebestendig en antibacterieel zijn, en vervaardigd zijn van een oppervlak dat de huid tegen irritatie beschermt zodat de chirurg comfortabel urenlang kan zitten.  

Rugvriendelijk

Om dezelfde reden moet de operatiekamerstoel ergonomisch en rugvriendelijk geconstrueerd zijn. Daarom is een operatiestoel uitgerust met verschillende verstelmogelijkheden, en kan hij aangepast worden aan de grootte en zithouding van de persoon die erin zit. Het ruggedeelte biedt zo een steun die zich aanpast aan de natuurlijke vorm van de wervelkolom, en op die manier de rug versterkt. Doordat de hoogte van de stoelen met een voetpedaal kan worden aangepast, is de zithoogte steriel in te stellen.