Gin Tonic en Cholera
Image default
Woning en Tuin

Alarmsystemen, raambescherming & bescherming van de ramen

Hoe nuttig en effectief is preventieve kerntrekbeveiliging? Hebben eigenaars dit in het algemeen nodig? Waar moet je rekening mee houden? Vaak is een inbraak in de eigen vier muren een schok voor iedereen die er last van heeft. De gewonde privésfeer en het gevoel van onveiligheid verspreidde zich in hem. De zuiver materiële schade ligt eerder op de achtergrond, ook al kan deze aanzienlijk zijn, de psychologische gevolgen zijn echter nauwelijks te voorzien en in te schatten.
 

Kerntrekbeveiliging – Cijfers & feiten

Elk jaar neemt het aantal inbraken toe – en de trend blijft snel toenemen. De inbrekers zijn vooral geïnteresseerd in gemakkelijk toegankelijke ramen en deuren.

 

Inbraakalarm met raamalarm

De schade die hierdoor regelmatig wordt veroorzaakt, bedraagt ongeveer 450 miljoen euro. Er is echter ook een toename van het aantal inbraakpogingen, dat wil zeggen inbraken die mislukken.
 
Statistisch gezien vinden er in Nederland om de 2 à 3 minuten inbraken plaats, waarvan ongeveer een derde niet verder gaat dan de poging tot inbraak. Deze ontwikkeling kan vrij positief worden beoordeeld en zal waarschijnlijk leiden tot betere technische veiligheidsvoorwaarden. Deze zijn steeds meer in trek door het toenemende aantal inbraken.

 

Het eenvoudige middel van inbrekers

Eenvoudige middelen of methoden worden voornamelijk gebruikt voor inbraken. Schroevendraaiers en breekijzers worden bijvoorbeeld gebruikt om een huis binnen te komen. Zwakke punten worden uitgebuit, zodat het gebruik van speciaal gereedschap niet nodig is.

 

De mythe van inbraak

In tegenstelling tot de gangbare opvatting dat inbrekers vaak ’s nachts toeslaan en onder de dekmantel van de duisternis, vindt de helft van alle inbraken overdag plaats, in het licht. Ook de vakantieperiode is geen bijzonder moment, want de meeste inbraken vinden niet plaats in de zomer, wanneer de meeste mensen voor een langere periode op vakantie gaan, maar meestal in de donkere seizoenen.
 
Bovendien zijn de meeste inbraken geregistreerd in meergezinswoningen, niet in een eengezinswoningen, zoals ten onrechte wordt aangenomen.