Gin Tonic en Cholera
Image default
Woning en Tuin

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een mooi dak, dat erg onderhoudsarm is. Tenminste, wanneer het goed is aangelegd. Want sedumdaken stellen bijzondere eisen aan het dak en de dakbedekking. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Is mijn dak geschikt voor een sedumdak?

Een sedumdak kan niet worden aangebracht op een onderlaag van golfplaten, kunststof of bitumen. Deze materialen zijn namelijk niet sterk genoeg om het extra gewicht te dragen. Ook een zinken dak is ongeschikt, omdat dit materiaal gaat roesten wanneer er een groendak op wordt aangelegd. Ook dakpannen zijn niet geschikt als onderlaag.

Wat wel een goede ondergrond is, is EPDM, bitumen of betom, zolang de hellingshoek minder is dan 45 graden.

Speciale laag

Behalve een dakconstructie die het gewicht kan dragen heb je nog iets nodig: een wortelwerende dakbedekking. Zonder wortelwerende bedekking groeien de wortels door het dak heen en kunnen lekkages ontstaan. Gelukkig is deze wortelwerende laag heel eenvoudig aan te brengen, we bevestigen dit gewoon over de bestaande dakbedekking. Zo beschermen we de originele (waterwerende) dakbedekking tegen de beplanting.

Bovenop de wortelwerende laag wordt beschermingslaag aangebracht om het worteldoek te beschermen. Hierop brengen we een drainagemat met waterbuffer aan. Hier wordt tijdens regenbuien water opgenomen, dat tijdens droge periodes de plantjes in leven houdt.

De drainagelaag wordt bedekt met een laag daktuinsubstraat. Deze laag is, afhankelijk van de voorgenomen beplanting, tussen de 10 en 30 centimeter dik. In deze laag worden de plantjes gezaaid of geplant.

Een sedumdak bestaat dus uit nogal wat laagjes. Elk van deze lagen vervult een belangrijke functie voor je dak en is absoluut onmisbaar. Het is aan te bevelen om de aanleg en het onderhoud te laten uitvoeren door een specialist. Natuurlijk kunt u de aanleg zelf ter hand nemen, of laten uitvoeren door een klusjesman. Maar wilt u het risico nemen dat u tijdens een hevige regenbui ontdekt dat de aanleg toch niet helemaal goed is uitgevoerd?

Roofing Service Nederland is al ruim 45 jaar specialist op het gebied van dakbedekking. Wij zijn dol op groendaken en leggen dit graag voor u aan. Ook het (planmatig) onderhoud doen we graag voor u. Met Roofing Service Nederland weet u precies waar u aan toe bent, ook wat betreft het kostenplaatje.

https://roofingservice.nl/sedumdak