Gin Tonic en Cholera
Image default
Financieel

Rood staan of geld lenen, wat is voordeliger?

Rood staan of geld lenen, wat is voordeliger?

Als je een uitgave moet of wilt doen waarvoor je onvoldoende saldo op je bankrekening hebt staan dan kun je in sommige gevallen rood staan. Of dit mogelijk is hangt af van de voorwaarden van je bankrekening. Als je rood mag staan dan is dit altijd aan een maximum gebonden. Uiteraard betaal je een rentevergoeding over je roodstand, tot het moment dat het saldo weer is aangezuiverd. Als je geld nodig hebt kun je ook overwegen om een lening af te sluiten. Dat is vaak duurder dan debet staan op je betaalrekening.

Waarom is geld lenen duurder dan rood staan?

Rood staan is goedkoper dan geld lenen. Dat komt omdat je voor een lening behalve rente ook kosten moet betalen. Als je rood staat bij de bank betaal je alleen rente, en die is doorgaans ook fors lager dan wanneer je een lening afsluit. Daarom is het in de meeste gevallen voordeliger om even rood te staan op je betaalrekening als je een onverwachte uitgave moet doen. Deze optie is alleen interessant als het gaat om een klein bedrag wat je in principe weer kunt ‘rechttrekken’ op het moment dat je salaris wordt gestort. Het is natuurlijk een tikje onzinnig om voor pakweg 200 euro een lening af te sluiten als je weet dat je dit bedrag simpel kunt gladstrijken als de maand voorbij is. Gaat het om meer geld dan is een lening doorgaans onvermijdelijk.

Waar kan ik goedkoop geld lenen?

Als je een groter bedrag nodig hebt dan de roodstand op je betaalrekening toelaat, dan ontkom je er niet aan om een lening af te sluiten. Je kunt, om de goedkoopste optie te vinden, online een lening vergelijken van je bank met andere opties. Vaak kom je dan tot de conclusie dat je elders goedkoper kunt lenen. Het zou natuurlijk zonde zijn om van zo’n mogelijkheid geen gebruik te maken, want je betaalt simpelweg minder voor dezelfde lening. Dat merk je in een lagere aflossing per maand of je hebt de lening die je hebt afgesloten sneller afgelost waardoor je van je schuld af bent.

Zorg dat je verantwoord geld leent

Het is belangrijk om voordat je een lening afsluit na te gaan of je deze lening ook kunt aflossen. Dat geldt natuurlijk ook voor rood staan op je bankrekening, ook die schuld moet je uiteindelijk weer inlopen. Als dat lukt kun je met een gerust hart geld lenen of tijdelijk rood staan bij de bank. Maar als je toch al moeilijk rond kunt komen is het beter om als dat kan te sparen voor de uitgave die je moet doen, of sowieso iedere maand een klein bedrag te sparen zodat je een buffer opbouwt om tegenvallers te kunnen opvangen.

https://www.overstappen.nl/geld-lenen/