Gin Tonic en Cholera
Image default
Bedrijven

HET REINIGINGS PROCES VAN RVS

RVS reinigen

HET REINIGINGS PROCES VAN ROESTVRIJ STAAL

HOE VORMT ROEST ZICH

Mensen denken weleens dat roestvrij staal niet kan roesten, maar dit is onjuist. Het heeft wel een veel grotere weerstand tegen roest dan gewoon staal. Water en lucht zijn de perfecte omstandigheden voor roest. Wanneer water of lucht in aanmerking komt met staal zal het op een niet organishe manier binden. De ijzer atonen zal met de oxide atonen in lucht gaan binden waardoor er ijzeroxide zal ontstaan dat roest zal vormen op het oppervlakte van de staal. De reactie vormt zich langzaam op kamer temperatuur. Het zal zich sneller vormen bij hoge temperaturen. Het proces zal zich ook sneller vormen bij ijzer dat nat is. Bij roestvrij staal kan zich ook ijzeroxide vormen, maar het bevat genoeg chroom wat het een beschermde passief oxide laag zal geven. Daardoor zal er minder ijzeroxide gaan vormen. Door het chroom kunnen de ijzer atonen en de oxide in de lucht moeilijker met elkaar binden, het werkt dus als een soort barricade. Als het passief oxide laag word verwijder tijdens rvs slijpen, zal het oppervlakte een nieuwe laag gaan vormen. het beschermende laag zal dan worden hersteld. Rvs slijpen heeft dus geen blijvend negatieve effect op het roestvrij staal. Het beschermde laag zal zich in het begin snel vormen als het word bloodgesteld aan lucht, maar dan heeft het tijd nodig om zich volledig te ontwikkelen. De ontwikkeling kan versneld worden in een omgeving met veel oxide. Dit kun je doen door het metaal in een salpeterzuur bad te zetten. 

METHODES OM ROESTVRIJ STAAL TE REINIGEN

BEITSEN EN PASSIVEREN

Beitsen en passiveren is het mmest voorkomende methode dat word gebruikt bij rvs reinigen. Het beitsen haalt in feite de ijzervervuiling weg. Dit kan ontstaan wanneer het roestvrij staal in contact komt met niet roestvrij staal. Beitsen is een oplossing dat bestaat uit salpeterzuur en Hydrofluoric. De bevuiling word verwijderd door het hydrofluoric. Door het salpeterzuur gaat het metaal passiveren. Passiveren is een naturrlijke proces die roestvrij staal ondergaat om het oppervlakte beter te beschermen tegen roest. Door het salpeterzuur word dit proces versneld. Beitsen en passiveren maakt het rvs schoon en zorgt ervoor dat de oppervlakte beter bestend is tegen roesten. 

ELECTROLYTISCH POLIJSTEN

Deze manier van rvs reinigen verwijdert vuil op een gecontroleerde manier. De roestvrij staal wordt in een chemishe bad gezet waarbij vuil deeldjes worden verwijder door een electrochemisch proces. De resultaat is een glimmende plaat vrij van vuildeeltjes, verkleuring en onzuiverheden. Electrolytisch polijsten kan worden toegepast voor verscheidenen redenen en brengt veel voordelen met zich mee. Een aantal voordelen van electrolytisch polijsten zijn, microfinishing, roestbestandig en ultracleaning.

https://vangeenen.nl