Gin Tonic en Cholera
Image default
Bedrijven

De houtachtige stam van een boom

Een veel gebruikte engere definitie is dat een boom een houtachtige stam heeft die gevormd wordt door secundaire groei, wat betekent dat de stam elk jaar dikker wordt door naar buiten te groeien, naast de primaire opwaartse groei vanaf de groeiende punt. Onder een dergelijke definitie worden kruidachtige planten zoals palmen, bananen en papaja’s niet beschouwd als bomen, ongeacht hun hoogte, groeivorm of stamomtrek. Bepaalde monocots kunnen worden beschouwd als bomen met een iets lossere definitie; terwijl de Joshua boom, bamboe en palmen geen secundaire groei hebben en nooit echt hout met groeiringen produceren, kunnen ze “pseudohout” produceren door cellen die gevormd worden door primaire groei te verbranden. Boomsoorten van het geslacht Dracaena hebben, ondanks het feit dat ze ook monocots zijn, een secundaire groei die veroorzaakt wordt door meristeem in hun stam, maar het is anders dan de verdikking van de meristeem die gevonden wordt in dicotyledonos bomen.

Kunstpalm is een grote aanbieder van kunsthagen van verschillende maten en vormen. Je kunt een kwalitatieve kunsthaag bij Kunstpalm kopen. Om een kunsthaag bij kunstpalm te kopen of een kunsthaag uit te zoeken kun je op de website van Kunstpalm kijken.

Naast structurele definities worden bomen vaak gedefinieerd door het gebruik, bijvoorbeeld als de planten die hout opleveren.
Overzicht
De boomgroeiwijze is een evolutionaire aanpassing die in verschillende plantengroepen voorkomt: door hoger te groeien, kunnen bomen beter concurreren om het zonlicht. Bomen hebben de neiging om hoog en langlevend te zijn, sommige bomen worden enkele duizenden jaren oud. Verschillende bomen behoren tot de oudste organismen die nu leven. Bomen hebben gewijzigde structuren, zoals dikkere stammen, bestaande uit gespecialiseerde cellen die zorgen voor structurele sterkte en duurzaamheid, waardoor ze hoger kunnen groeien dan veel andere planten en hun loof kunnen verspreiden. Ze verschillen van struiken, die een vergelijkbare groeivorm hebben, doordat ze meestal groter worden en één hoofdstam hebben; maar er is geen consistent onderscheid tussen een boom en een struik, wat verwarrender is door het feit dat bomen in omvang kunnen worden verkleind onder ruwere milieuomstandigheden, zoals op bergen en subarctische gebieden. De boomvorm heeft zich afzonderlijk ontwikkeld in niet-verwante plantensoorten als reactie op vergelijkbare milieu-uitdagingen, waardoor het een klassiek voorbeeld is van een parallelle evolutie. Met naar schatting 60.000-100.000 soorten zou het aantal bomen wereldwijd 25 procent van alle levende plantensoorten kunnen bedragen. Het grootste aantal van deze soorten groeit in tropische gebieden en veel van deze gebieden zijn nog niet volledig onderzocht door botanici, waardoor de diversiteit van de bomen en hun verspreidingsgebied slecht bekend is.

Kunstpalm is een grote aanbieder van kunsthagen van verschillende maten en vormen. Je kunt een kwalitatieve kunsthaag bij Kunstpalm kopen. Om een kunsthaag bij kunstpalm te kopen of een kunsthaag uit te zoeken kun je op de website van Kunstpalm kijken.

Hoge kruidachtige monocotyledonosegroeiende planten zoals bananen hebben geen secundaire groei, maar zijn bomen onder de breedste definitie.
De meeste boomsoorten zijn angiospermen. Er zijn ongeveer 1000 soorten gymnosperm bomen, waaronder naaldbomen, cycaden, ginkgofyten en gnetales; ze produceren zaden die niet zijn ingesloten in vruchten, maar in open structuren zoals dennenappels, en veel soorten hebben harde wasachtige bladeren, zoals dennennaalden. De meeste angiosperm bomen zijn eudicots, de “echte dicotyledonen”, zo genoemd omdat de zaden twee cotyledonen of zaadblaadjes bevatten. Er zijn ook enkele bomen onder de oude stammen van bloeiende planten die basale angiospermen of paleodicots worden genoemd; deze omvatten Amborella, Magnolia, nootmuskaat en avocado, terwijl bomen zoals bamboe, palmen en bananen monocots zijn.

Hout geeft structurele kracht aan de stam van de meeste boomsoorten; dit ondersteunt de plant als deze groter wordt. Het vasculaire systeem van bomen zorgt ervoor dat water, voedingsstoffen en andere chemicaliën zich over de plant kunnen verspreiden, en zonder dit systeem zouden de bomen niet zo groot kunnen worden als zij. Bomen, als relatief hoge planten, moeten door de zuigkracht van de wortels, die ontstaat door de zuiging van het water dat verdampt uit de bladeren, de stam door het xyleem omhoog zuigen. Als er onvoldoende water beschikbaar is, zullen de bladeren afsterven. De drie belangrijkste onderdelen van de bomen zijn de wortel, de stam en de bladeren; ze zijn een integraal onderdeel van het vasculaire systeem dat alle levende cellen met elkaar verbindt. In bomen en andere planten die hout ontwikkelen, laat het vaatcambium de expansie van vaatweefsel toe dat een houtachtige groei produceert. Omdat deze groei de epidermis van de stam breekt, hebben houtachtige planten ook een kurken cambium dat zich tussen het floëem ontwikkelt. Het kurk cambium geeft aanleiding tot verdikte kurkcellen om het oppervlak van de plant te beschermen en waterverlies te beperken. Zowel de productie van hout als de productie van kurk zijn vormen van secundaire groei.

Kunstpalm is een grote aanbieder van kunsthagen van verschillende maten en vormen. Je kunt een kwalitatieve kunsthaag bij Kunstpalm kopen. Om een kunsthaag bij kunstpalm te kopen of een kunsthaag uit te zoeken kun je op de website van Kunstpalm kijken.

Bomen zijn ofwel groenblijvend, met loof dat het hele jaar door groen blijft,] of loofverliezend, waardoor ze aan het einde van het groeiseizoen hun bladeren verliezen en dan een slapende periode zonder loof hebben. De meeste naaldbomen zijn groenblijvend, maar de lariksen (Larix en Pseudolarix) zijn bladverliezend en laten elke herfst hun naalden vallen, en sommige soorten cipressen (Glyptostrobus, Metasequoia en Taxodium) werpen jaarlijks kleine bladscheuten af in een proces dat bekend staat als cladoptosis. De kroon is de spreidende top van een boom inclusief de takken en bladeren, terwijl de bovenste laag in een bos, gevormd door de kronen van de bomen, bekend staat als het bladerdak. Een jonge boom is een jonge boom.

Veel hoge palmen zijn kruidachtige monocots; deze groeien niet secundair en produceren nooit hout. In veel hoge palmen wordt de term

https://kunstpalm.nl/kunsthagen/