Gin Tonic en Cholera
Image default
Woning en Tuin

Breng het licht daar waar jij het wilt

Hanglampen hebben het voordeel dat je ze kunt hangen waar je maar wilt. Zelfs al bevinden de bestaande lichtpunten zich niet op de correcte plaats, je kunt door middel van een kabel toch nog stijlvol je lampen ophangen. Er bestaan zo veel hanglampen dat je misschien niet goed weet wat te kiezen. Lees hieronder een aantal tips die het jou makkelijker maken om de juiste keuze te maken.

Wat is belangrijk bij de keuze van hanglampen?

Naast de stijl, kleur en materiaal zijn er uiteraard nog een aantal punten belangrijk.

  • Hoe hoog of laag moet je glazen hanglamp hangen? Voor een leeshoekje mag de lamp vrij laag hangen. Boven het aanrecht zullen je lampen hoger hangen. Boven de eetkamertafel mogen ze niet te laag hangen om niet te storen. Bij heel wat lampen (niet alle!) is de hoogte verstelbaar. Kijk bijvoorbeeld bij de lampen van LifestyleForn en Kokoon Design.
  • Mag de lichtbron zichtbaar zijn of niet? Zichtbare lichtbronnen zijn hip, maar zijn soms ook storend. Een oplossing is om ze met dimmers te combineren. Of kies je toch liever voor een lampenkap in gaas die diffuus licht verspreidt? Deze vind je bijvoorbeeld bij LifeStyleFurn, Light & Living en BePureHome. Ook draadlampen, matglazen lampen en bijvoorbeeld rotan lampenkappen dempen het licht. Bijna alle merken hebben hanglampen met glazen lampenkappen.
  • Groot of klein? De afmetingen van je hanglamp is echt een kwestie van smaak. Kies je voor één grote hanglamp in het midden van de ruimte? Of ga je voor een paar hanglampjes op een rijtje? Of wil je een mix van verschillende lampen bij elkaar hangen? Aan jou de keuze!

 

Niet alleen je hanglamp creëert sfeer

Samen met je hanglampen zullen ook je staande lampen, wandlampen, en tafellampen de uitstraling van je woning uitmaken. Eigenlijk bepaalt elk voorwerp in je kamer de sfeer. Kies daarom zorgvuldig wat je bij je lampen laat aansluiten. Denk aan je meubelen: je tafels, stoelen, zitbank en fauteuils. Maar denk ook aan kleinere zaken zoals een spiegel, een mooie wandklok, wanddecoratie of een mooi vloerkleed. Het hoort allemaal bij elkaar. Je verlichting staat nooit op zich. Het hoort bij het geheel. Combineer alle elementen met elkaar en hou je aan één bepaalde stijl. Pas dan kom je tot een mooie look in je woning.