Gin Tonic en Cholera
Image default
Sport

De geschiedenis van SUP

De geschiedenis van Stand up Paddle Stand up paddle (ook bekend als stand up paddleboarding of SUP) wordt in Nederland steeds populairder. En terecht, want het is een geweldige activiteit om te doen, waarmee je je hele lichaam kunt trainen of gewoon heerlijk ontspannen kunt cruisen. Maar wat weten we eigenlijk van de geschiedenis van Stand up paddle?

De geschiedenis van Stand up Paddle

Stand up paddle (ook bekend als stand up paddleboarding of SUP) wordt in Nederland steeds populairder. En terecht, want het is een geweldige activiteit om te doen, waarmee je je hele lichaam kunt trainen of gewoon heerlijk ontspannen kunt cruisen in je zwemkleding of comfortabel Beeren ondergoed. Maar wat weten we eigenlijk van de geschiedenis van Stand up paddle? 

Duke Kahanamoku uitvinder van stand up paddle?

Surfen is waarschijnlijk in Hawaï ontstaan, en er is een grote kans dat stand up paddle ook van deze tropische eilanden komt. Een van de oudste bewijzen van het bestaan van stand up paddle stamt uit 1939, er is destijds namelijk een filmpje opgenomen van olympisch zwemkampioen en surflegende Duke Kahanamoku, waarop hij op zijn board staat, met een peddel in zijn hand. 

Het filmpje heeft de tand des tijds overleefd en staat op YouTube, dus kijk en oordeel zelf of dit inderdaad het ontstaan van stand up paddle is!

Stand up paddle: surfen of kayakken

Hoe aannemelijk het ook is dat Duke Kahanamoku stand up paddle heeft uitgevonden, het zou best kunnen dat deze sport nog veel ouder is. Het board van Duke Kahanamoku in het filmpje werd namelijk een ‘Australian surf ski’ genoemd. Een board dat een kruising is tussen een kayak en een normaal board. 

De kayak en kano zijn immers al eeuwenoud, en in bepaalde wateren is het veel handiger om in je kayak of kano te staan, dan om te zitten. Australiërs hebben vervolgens voor balans de kayak helemaal dichtgemaakt, en voor je het weet ben je aan het stand up paddling!

De moderne geschiedenis van stand up paddle

De eerste officiële SUP boards werden gemaakt door de legendarische Jimmy Lewis. Deze surfer is op Hawaï een van de beste boardmakers, en zijn eerste SUP board kwam rond 2005 op de markt. Vervolgens ging het snel met de populariteit van stand up paddle. In 2007 werd de eerste stand up paddle race gehouden, en in 2013 was het een van de meest populaire buitensporten in de Verenigde Staten. 

Wil jij nu ook aan de slag met stand up paddle?
Stand up paddle is niet alleen vrij makkelijk om te leren, het is ook heel erg leuk! Stand up paddle kan op haast alle wateren, van zee en meer tot beek en rivier. Voor ieder soort water, lichaamstype en gebruik is er een bijpassend board te vinden. Bekijk ons uitgebreide aanbod van boards in de webshop, en kies vandaag nog een board dat perfect bij jou past!

https://www.supboard-99.nl