Gin Tonic en Cholera
Image default
Aanbiedingen

Wist u dit al over wetten, wetswijzigingen en compliance?

Iedere ondernemer krijgt te maken met wetten, wetswijzigingen en compliance. Wetten en regels vertellen u wat wel en niet is toegestaan. Wetten kunnen worden gewijzigd en dit kan er vervolgens toe leiden dat u uw bedrijfsvoering hierop moet aanpassen. Dit wordt ook wel compliance genoemd: het voldoen aan wet- en regelgeving. 

 

In deze blog willen we het graag hebben over wetten, wetswijzigingen en compliance. Want hoeveel wetten en regels kent Nederland nu eigenlijk? Wat zijn de risico’s van non-compliance? En welke effecten hebben wetswijzigingen? Ook vindt u onderaan deze blog een tip zodat u een hoop tijd, geld en moeite kunt besparen binnen compliance management.

 

Nederland kent zo’n 10.000 wetten en regels

 

Geloof het of niet, maar Nederland kent zo’n 10.000 wetten en regels in totaal. Op 1 januari 2019 stond de teller al op 9.834. In 2009 waren het er nog ruim duizend minder. En ook sinds 2019 zijn er nieuwe regels en richtlijnen bij gekomen. Zie daar maar eens de wetten en regels tussenuit te halen die voor uw bedrijf van toepassing zijn.

 

Non-compliance wordt beboet en kan leiden tot reputatieschade

 

Toch is het ontzettend belangrijk om te voldoen aan de regels en wetten die voor uw bedrijf gelden. Indien u de wetten en regels niet naleeft, bent u niet-compliant. Voor non-compliance kunt u een boete ontvangen. Ook kan het leiden tot reputatieschade omdat mensen geen zaken willen doen met bedrijven die zich niet aan de regels houden. Door non-compliance kunt u negatief in het nieuws komen en zo uw geloofwaardigheid en klanten verliezen.

 

Van compliant naar niet-compliant door wetswijzigingen

 

Helaas betekent het niet automatisch dat u altijd compliant bent en blijft zodra u zich aan de regels en wetten houdt. Wetten kunnen namelijk worden gewijzigd door middel van een wetswijziging. Indien de wetswijziging er door is, zult u hier uw bedrijfsvoering weer op aan moeten passen indien dat nodig is. Door wetswijzigingen kunt u dus in één keer van compliant naar niet-compliant gaan.

 

Compliance software kan u veel tijd, geld en moeite besparen

 

Met online compliance software zoals Pharius heeft u altijd en overal inzicht in de mate van compliance van uw bedrijf. Zo ziet u op welke gebieden u al goed scoort en waar er nog verbeteringen mogelijk zijn. Dit kan u veel tijd, geld en moeite besparen.

 

https://pharius.eu