Gin Tonic en Cholera
Image default
Dieren

Voor elke vogel de juiste kooi

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Dit spreekwoord kennen de meeste mensen wel. Maar wat veel mensen niet weten is dat niet alleen het snaveltje bij de vogel past. De kooi waarin ze verblijven moet ook bij de vogel horen. Zo verdient elk vogeltje namelijk een kooi die aansluit bij de behoeften van de vogel. In dit artikel gaan we het hebben over waar je op moet letten bij het aanschaffen van kooitje. Lees snel verder!

Let hier goed op

Net als je bij het kopen van een huis let op verschillende zaken die het woongenot verhogen en je niet alleen focust op de grootte van de woonkamer, zo geldt dat voor vogelkooien natuurlijk ook. Let in ieder geval op de volgende zaken:

  • Grootte van de kooi
  • Plek van de kooi
  • Inrichting van de kooi

We zullen de punten allemaal even apart bespreken, zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een vogelkooi.

De grootte

Dit onderdeel is eigenlijk het makkelijkste om te beslissen. De gouden regel is: hoe groter, hoe beter. Vogels houden van vliegen en fladderen. Een kooi is dan sowieso al een hele andere situatie dan zijn natuurlijke habitat. Het minste wat je dan kan doen is ervoor zorgen dat je gevleugelde vriend zoveel mogelijk ruimte in de kooi heeft. Bespaar dus niet op de ruimte!

De plek

Vogels zijn erg sociale dieren. Zorg er daarom voor dat je de kooi op een plek plaatst waar jij en de vogel zoveel mogelijk van elkaars gezelschap kunnen genieten. Zorg er verder voor dat de kooi op een hoge en tochtvrije plek wordt gezet. Zet de vogel dus niet apart in je werkkamer, dan moet de vogel je een groot gedeelte van de week missen.

En als laatste belangrijke tip voor de locatie. Zet de vogelkooi niet in de keuken! Vrijkomende dampen van je kookplaat of gourmetstel (zoals rond de kerstdagen)kunnen dodelijk zijn voor je favoriete fladderaar. Voorkomen is beter dan genezen!

Inrichting van de kooi

Vogels zijn intelligente én sociale dieren. Kies er sowieso voor om vogels in paren in de kooi te houden. Daarnaast hebben ze voldoende afleiding nodig in de kooi. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld een schommeltje, vogelspeelgoed of een kalkblok in de kooi plaatst.

Naast voldoende afleiding moet je natuurlijk ook altijd zorgen voor een waterflesje of waterbakje met vers drinkwater. Verschillende voederbakjes voor de verschillende soorten voer is ook een absolute must. Een spiegeltje ophangen is dan weer een absolute no-go. Vogels begrijpen het begrip spiegelbeeld namelijk niet. Hier moet je ze dus niet onnodig mee kwellen.

Concluderend

Een vogelkooi aanschaffen doe je dus niet zomaar. Houdt er rekening mee dat een vogel een sociaal en slim dier is. De grootte, inrichting en locatie van de kooi moeten deze eigenschappen van de vogel respecteren. ALs je daar aan denkt, zullen jullie veel plezier van elkaar hebben.

https://www.birdsupply.nl/