Gin Tonic en Cholera
Image default
Winkelen

Alle informatie over snurkbeugels

Een snurkbeugel kiezen

De belangrijkste overweging bij het kiezen van een snurkbeugel (ook wel bekend als gebitsbeschermer) is of u de voorkeur geeft aan de handmatige kaakverplaatsing van een MAD of de tongdempende zuigkracht van een TRD. Deze hulpmiddelen kunnen een gewenningsperiode nodig hebben om eraan te wennen, vooral tijdens het slapen.

De meeste vrij verkrijgbare MAD’s en TRD’s kosten tegenwoordig tussen de $50 en $150 per stuk. U moet uw arts raadplegen voordat u een van deze apparaten koopt om te bepalen welk type (indien van toepassing) voor u geschikt zal zijn. Medische deskundigen kunnen u ook tips en advies geven over modellen die het beste werken.

Wie zou een snurkbeugel moeten overwegen?

Er is geen genezing voor snurken, maar de beste snurken hulpmiddelen zal aanzienlijk verminderen symptomen. Veel snurkers profiteren van het gebruik van een anti-snurken mondstuk. Snurken treft ruwweg 90 miljoen volwassenen landelijk. Voor meer dan een derde van deze slapers, snurken is een chronische – zo niet nachtelijke – probleem.

Snurken komt meestal voor als gevolg van een beperkte luchtstroom door de ademhalingswegen. Dit kan om verschillende redenen gebeuren. Als uw zachte gehemelte relatief dik is of wat laag hangt, dan is uw luchtweg nauwer en is snurken waarschijnlijker. Chronische congestie en andere neusproblemen kunnen ook snurken veroorzaken. Overgewicht of obesitas kan er ook voor zorgen dat er zich extra weefsel rond de luchtwegen ophoopt.

Een andere veel voorkomende boosdoener bij snurken is alcohol. Als u drinkt voordat u gaat slapen, kan uw keel zich iets te veel ontspannen. Hierdoor kan de tong terugvallen in de keel en de luchtweg blokkeren. De keelspieren kunnen ook ontspannen als u oververmoeid bent of slaaptekort hebt. Als u op uw rug slaapt, bent u bovendien het kwetsbaarst voor snurken omdat de tong de luchtweg dan eerder blokkeert.

Na verloop van tijd kan chronisch snurken leiden tot verdere complicaties. Deze omvatten slaperigheid en vermoeidheid overdag, stemmingswisselingen en boze uitbarstingen, moeite met het concentreren op taken, en een hoger risico om betrokken te raken bij een auto- of arbeidsongeval. Voor mensen met niet-apneu-gerelateerde snurkproblemen kunnen MAD- en TRD-mondstukjes het snurken ’s nachts verminderen. Deze apparaten zijn veel betaalbaarder dan operaties aan de bovenste luchtwegen en andere medische procedures die worden gebruikt om snurken te behandelen. Bespreek dit wel met uw arts voordat u een MAD of TRD aanschaft of er voor het eerst een uitprobeert.

Hoewel ze voor velen effectief zijn, kan het zijn dat snurkbeugels en gebitsbeschermers niet geschikt zijn voor u. Sommige mensen vinden deze apparaten ongemakkelijk en soms zelfs pijnlijk. Ze kunnen ook ineffectief zijn bij het behandelen van zwaar snurken als gevolg van aandoeningen zoals obstructieve slaapapneu.

Hoe werken snurkbeugels?

Ondanks hun effectiviteit tegen snurken voor velen, snurkbeugels zijn vrij eenvoudig apparaten met een klein aantal afzonderlijke onderdelen. Hoe ze werken, hangt af van of het mondstuk een MAD of TRD is.

MAD’s zijn het meest voorkomende type snurkbeugels. De meeste hebben thermoplastisch materiaal in de bovenste en onderste trays waar uw tanden op moeten passen. Als het wordt blootgesteld aan kokend water, wordt de thermoplastische kunststof zacht en kunt u in beide platen bijten, waardoor een op maat gemaakte mal ontstaat. Tenzij de instructies van het apparaat anders aangeven, gaat het “kook-en-bijt”-proces stap voor stap als volgt.

Probeer het mondstukje voor het koken uit door zachtjes op het thermoplast in de bovenste en onderste trays te bijten. Een goed passend mondstukje moet tot op een paar millimeter van uw lippen komen.

Bij sommige hulpmiddelen moet u de uiteinden van de bovenste en onderste trays bijsnijden om het hulpmiddel goed te laten passen. Bij anderen is deze stap niet nodig.

Kook water in een pan op het fornuis of in een beker in de magnetron (afhankelijk van wat de gebruiksaanwijzing zegt). Zodra het water heeftgekookt, plaatst u de watercontainer op een niet-verwarmd oppervlak. Zorg ervoor dat er genoeg water in de container zit om het mondstuk volledig onder te dompelen.

Dompel het mondstuk 30 tot 60 seconden onder in het gekookte water, afhankelijk van de aanwijzingen.

Het kan zijn dat u het mondstuk nu een paar seconden in koud water moet leggen, maar de meeste modellen zijn dan klaar om te vormen – u moet het thermoplast wel even laten afkoelen voordat u erin bijt.

Nadat u het toestel in uw mond hebt geplaatst, bijt u er stevig op met uw boven- en ondertanden. Het thermoplastiek moet warm aanvoelen, maar niet overdreven heet; als dat laatste het geval is, laat het dan wat langer afkoelen. Zorg ervoor dat uw tong tegen het dak van uw mond drukt terwijl u dit doet. Dit helpt om het mondstuk droog te maken.

Als uw eerste mal niet succesvol is, herhaalt u deze stappen. De thermoplastische kunststof moet zacht genoeg worden om meerdere pogingen mogelijk te maken.

Succes met het kiezen van de juiste snurkbeugels.

https://slaapwijsheid.nl/