Primaire en secundaire hyperhidrosis We zijn allemaal wel bekend met zweten. Ons lichaam doet het namelijk de hele dag door. Zweten heeft best wel een slechte reputatie, heel jammer want het is juist heel gezond. Hoe moet ons lichaam zich dan afkoelen? Het zit namelijk zo dat wanneer het zweet dat onze zweetklieren aanmaken op de huid verdampt, de warmte van ons lichaam wordt onttrokken. Hierdoor koelen we af. Daarnaast zorgt zweet ook voor een beschermlaagje op de huid, zo beschadigt deze minder snel. In deze blog geven wij u alle informatie die u moet weten over zweten.
De oorsprong van zweet Onze zweetklieren maken zweet aan. Zij krijgen signalen van zenuwen in de huid over de lichaamstemperatuur. Wanneer deze temperatuur boven zijn gemiddelde dreigt te komen, worden de zweetklieren geactiveerd. Over het algemeen maken deze klieren precies genoeg zweet aan om het lichaam weer af te laten koelen. Nu is het zo dat de ene persoon meer zweet dan een ander, dit is dan ook voorkomen normaal. Wel kan het zijn dat de zweetklieren meer zweet aanmaken dan echt nodig is. Hierbij spreken we van overmatig zweten, oftewel hyperhidrosis. Dit kan heel vervelend zijn en de oorzaak is soms lastig te achterhalen. Er zijn twee verschillende soorten van hyperhidrosis, namelijk primaire en secundaire hyperhidrosis.
Primaire hyperhidrosis Zoals hierboven genoemd is het vinden van de oorzaak van het overmatig zweten soms lastig. Wanneer u overmatig zweet zonder dat hier een oorzaak voor gevonden kan worden, dan wordt het ook wel primaire hyperhidrosis genoemd. Het kan zijn dat bij deze vorm de volgende factoren meespelen in de overmatige zweet productie: emoties, fysieke inspanning, hoge temperaturen, pittig eten of alcohol.
Secundaire hyperhidrosis De tweede vorm van hyperhidrosis is secundaire hyperhidrosis. Wanneer er wel een aantoonbare oorzaak gevonden kan worden, valt de aandoening onder deze categorie. Hierbij kan het overmatig zweten veroorzaakt worden door een ander fysiek of psychologisch probleem. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: overgewicht, problemen met de schildklier, de overgang, bloedziekten, chronische infecties of soms kanker. Ook kunnen sommige medicijnen een invloed hebben op de zweetproductie, waardoor er meer zweet wordt geproduceerd.
Marco van Coevorden Wilt u van uw hyperhidrosis af en bent u benieuwd naar de MiraDry behandeling of heeft u andere vragen over het overmatig zweten? Neem dan contact op met Marco van Coevorden of kijk op marcovancoevorden.nl. Hij helpt u graag verder met uw overmatig zweten.
|
https://marcovancoevorden.nl/ |