Gin Tonic en Cholera
Image default
Eten en drinken

Moeten we nog wel snoep eten?

We horen tegenwoordig steeds vaker hoe slecht het wel niet is dat we alcohol drinken en sigaretten roken, maar over suiker is het één en ander nog niet echt besproken. Dat we weten dat we er gaatjes van krijgen in onze kiezen klinkt al logisch van kinds af aan. Momenten op 11 november staan over het algemeen nog in ons hoofd geprint, gezien het feit dat we meestal één stuk snoep en vervolgens een mandarijn moesten pakken om het ergens nog een stukje gezonder te maken. De vraag is nu of we het snoep sowieso niet beter achterwege kunnen laten. Gelukkig is hier dit artikel, je leest hier alles wat je moet weten over de invloed van suiker op een jonge leeftijd, maar ook over het schrikbarende effect dat snoep, maar ook suiker met zich meebrengt.

Suiker op jonge leeftijd

Over het algemeen zeggen we niets vreemds als we het hebben over een slechte combinatie tussen suiker en kinderen. Reeds bekend is dat kinderen veranderen in een soort stuiterballen wanneer er teveel van dit goedje in hun lichaam terecht komt, maar heeft het ook gevolgen voor de lange termijn?

Op lange termijn is suiker erg schadelijk, beweert een aantal onderzoekers. Waar een kind eerst druk wordt van een boel suiker, krijgt het vaak op latere leeftijd blijvende darm- en hoofdpijnklachten. Wanneer er suiker in ons lichaam binnenkomt wordt het beloningscentrum in onze hersenen geactiveerd. Dit is tevens de reden dat kinderen zo blij worden van suiker en er over het algemeen alles behalve genoeg van krijgen. 

Suiker in de laatste jaren 

Het klinkt misschien als een simpel voorbeeld als we het hebben over het feest ‘Sint Maarten’ op 11 november, maar dit is wel een ideaal voorbeeld om te kijken hoe suiker in ons leven sluipt en heeft geslopen in de afgelopen jaren. 

Wanneer we kijken naar een avond op 11 november van een aantal tientallen jaren terug, dan is er nogal het één en ander veranderd ten opzichte van wat er nu gaande is. Zo werden er bijvoorbeeld stukken fruit uitgedeeld, waar men nu een complete snoep groothandel leeg koopt om de kinderen mee te verrassen. 

Los van het feest op 11 november, is het duidelijk dat suiker de laatste jaren steeds gewoner wordt gevonden in ons dagelijks leven. Waar kinderen eerder werden beloond met een snoepje, omdat ze bijvoorbeeld de schooldag met succes hadden afgerond of bijvoorbeeld net hun zakgeld hadden gekregen, is het nu bijna vanzelfsprekend dat een kind, wanneer het thuiskomt uit school, meerdere snoepjes uit een zak pakt. De wereld van het suiker is dus daadwerkelijk veranderd.