Gin Tonic en Cholera
Image default
Electronica en Computers

Leer alles over Virtual Reality in een technologie museum in Amsterdam

Het lijkt misschien alsof virtual reality (VR)-technologie nog maar een paar jaar bestaat. De VR-systemen en -headsets die we vandaag de dag kennen, zijn echter al tientallen jaren in ontwikkeling. De eerste voorloper van de huidige VR-systemen dateert eigenlijk al van 1957 met een patent dat Martin Heilig heeft aangevraagd voor een op het hoofd gemonteerde stereoscopische televisie.

In de jaren daarna is de VR-technologie langzaam maar zeker vooruit gegaan. In het begin hadden de ontwikkelaars niet genoeg rekenkracht om een echte, meeslepende VR-ervaring te maken. Toen ze die eenmaal hadden, was de race begonnen om het draagbaar en betaalbaar te maken voor de gemiddelde consument. Hier lees je alles over Virtual Reality en in welk technologie museum in Amsterdam je er mee kan werken.

De wetenschappelijke basis van Virtual Reality

In de kern heeft VR-technologie maar één doel: omgevingen en omgevingen realistisch genoeg nabootsen om het menselijk brein voor de gek te houden en ze als werkelijkheid te laten accepteren. Vanuit wetenschappelijk oogpunt begint dat allemaal met te begrijpen hoe onze hersenen de dingen die we zien interpreteren om een mentaal beeld te ontwikkelen van de wereld om ons heen.

Zonder al te veel in detail te treden, is de eenvoudigste verklaring dat onze waarneming van de werkelijkheid gebaseerd is op regels die we ontwikkelen met onze ervaringen als leidraad. Wanneer wij bijvoorbeeld de hemel zien, zegt die ons welke richting “omhoog” is. Wanneer we voorwerpen zien die we kunnen identificeren, kunnen we hun grootte ten opzichte van elkaar gebruiken om de afstand te beoordelen. We kunnen ook lichtbronnen detecteren door de schaduwen op te pikken die door de voorwerpen om ons heen worden geworpen.

VR-ontwerpers kunnen deze conventionele regels gebruiken om virtuele omgevingen te creëren die overeenkomen met onze mentale verwachtingen van de werkelijkheid. Als ze dat doen, is het resultaat een naadloze ervaring die we als “echt” interpreteren.

Hoe geavanceerd de VR-technologie van vandaag ook is, ze zal de komende jaren ongetwijfeld nog veel beter worden. Naarmate de ontwikkelingen voortschrijden, zouden we hardware moeten gaan zien met een verbeterd, levensechter FOV, en betere 3D-audio die daarbij past. Dat alleen al maakt de toekomst van VR op korte termijn spannend.

Technologisch museum in Amsterdam

In Amsterdam is een groot techlab opgericht om jongeren in contact te laten komen met technologische innovaties. Augmented Reality, Virtual Reality en kunstmatige intelligentie zijn voorbeelden die vaak terugkomen tijdens exposities. De tentoonstellingen zijn interactief. Dit zorgt ervoor dat jongeren spelenderwijs om leren gaan met technische snufjes. Lees hier meer over Jetbrains Techlab.

https://jetbrainstechlab.com/