Gin Tonic en Cholera
Image default
Woningen

Hoe de omgeving van uw huis uw hardhouten vloeren beïnvloedt

Een gereguleerde binnentemperatuur is van het grootste belang bij het onderhoud van uw hardhouten vloeren. Het regelen van het klimaat in uw woning zou deel moeten uitmaken van uw dagelijkse vloer verzorgings- en onderhoud routine.

Veel mensen realiseren zich niet hoe de hitte, vochtigheid en kou hun hardhouten vloeren beïnvloeden; (met name een drastische stijging of daling van temperatuur en/of vochtigheid). Hoewel hardhouten vloeren zijn gemaakt van een dode boom, reageert het in wezen op het klimaat alsof het “levend” is.

Als het warm en vochtig is, houden hardhouten planken de vochtigheid/vocht in de lucht vast, waardoor ze uitbreiden. Wanneer de luchtvochtigheid laag is of het buiten kotrud is, geeft de vloer zijn vochtretentie vrij en zal deze krimpen. 

Bij de installatie laten we ALTIJD voldoende uitzettings- en krimpruimte vrij rond de omtrek, die dan wordt afgedekt door een van beide bodems gieten of schoenvormen.

Bij een hoge luchtvochtigheid zal uw vloer zwellen/uitzetten. In de zomermaanden merkt u mogelijk aanzienlijk minder afstand tussen elke plank, vanwege het warmere en vochtiger weer. Zelfs met de juiste uitzetruimte, bestaat de kans dat uw vloeren gaan knikken als het binnenklimaat niet constant wordt gehouden. Dit probleem doet zich vaak voor met laminaat, zo heb je laminaat met een lichte kleur of donkere kleur waar dit zich kan voordoen. 

Als alternatief zult u in de wintermaanden, wanneer de hitte en vochtigheid erg laag zijn, meer tussenruimte opmerken tussen de planken. Dit is een normaal en natuurlijk verschijnsel. De vloer herstelt zichzelf meestal als het weer begint op te warmen.

Wanneer er grote openingen (¼ en meer) tussen de planken zijn, is er meestal een soort onderliggend probleem dat moet worden aangepakt. Elke situatie is anders en vereist een advies aan huis door een vloerexpert om dit aan te pakken.

Als u van plan bent op vakantie te gaan of meerdere huizen heeft, denk er dan altijd aan om uw binnentemperatuur constant te houden!)

 

https://vloerenbaas.nl