Gin Tonic en Cholera
Image default
Marketing

De kracht van 3D reverse engineering

De kracht van 3D reverse engineering

Bij 3DLS zijn we experts op het gebied van 3D scanning. In dit artikelen zullen we verder ingaan in de mogelijkheden om een 3D ontwerp te maken dankzij reverse engineering met behulp van onze 3D scanners. Reverse engineering is een specifieke tak van sport waarbij informatie wordt verkregen over een product om een replica te ontwikkelen. Het doel is een foutloos 3D CAD model te maken van een object of product. Een foutloos 3D model maken vergt vakkennis van 3D scanners met vele ervaring. De specialisten van 3DLS kunnnen u hierbij van dienst zijn en regelen dit graag voor u.

Het nut van reverse engineering

In specifieke branches is reverse engineering een belangrijke voorwaarden om competitief te blijven en waarbij de belangen groot zijn. Maar het kan ook bijdragen aan een slimmere manier van werken dat weer kan leiden tot een kostenbesparing. We schetsen even enkele voorbeeld scenario’s.

Het omzetten van tekeningen

Neem de situatie waarbij een object uitgeprint moet worden met de 3D printer. De meeste tekeningen zijn een lijntekening die voor een ingenieur of architect prima zijn. Maar een 3D printer print niet op basis van een lijntekening maar een tekening met oppervlaktes die diktes vertegenwoordigen. Dat betekent dat de lijn tekening aangepast moet worden. Met reverse engineering kun je de tekening aanpassen en verrijken met elementen en eisen die een 3D printer vraagt.

Reverse engineering bij kapot of onvervangbaar onderdeel

Een ander situatie waar 3D reverse engineering zich perfect voor leent is wanneer er geen bouwtekening meer bestaat voor het object. Stel dat u een onderdeel nodig heeft voor een ventilator, printer of een antieke kast die niet meer wordt geproduceerd, dan kunnen wij dankzij onze 3D scanning tools het onderdeel tot in detail scannen en omzetten in een 3D CAD model. Op basis van dit CAD model kan het onderdeel precies worden nagemaakt. Bovendien heeft u dan de werktekening digitaal en kan dit in de toekomst weer gebruikt worden.

Concurrentievoordeel behouden

Het kan ook heel goed voorkomen dat uw organisatie in een niche markt bevindt met slechts enkele aanbieders. Wanneer de waarde van uw producten zeer hoog zijn is het hebben van een concurrentievoordeel van levensbelang. Aangezien in dit soort gevallen alle partijen elkaar goed kennen is de concurrentie vaak sterk. Ieder vecht namelijk voor zijn of haar aandeel in de markt.

Wanneer echter een concurrent een innovatief product op de markt brengt dat uniek is, kan dat ten koste gaan van uw concurrentiepositie. Dankzij reverse engineering is het mogelijk om het product na te bootsen en zodanig te onderzoeken hoe het is opgebouwd en wat het aan voordeel biedt ten opzichte van uw product. Zo kunt u blijven concurreren en een voorsprong behouden.

Plan een afspraak in met 3D scanning specialist 3DLS

Bent u ook benieuwd naar de mogelijkheden van 3D laser scanning bij 3DLS? Wilt u een 3D constructie scan van een object, gebouw of installatie haarscherp digitaliseren en perfect in 3D vastleggen? Dan is onze 3D scanning service uitermate geschikt. En met onze handige webshare software uploaden we al onze data in de cloud zodat u eenvoudig scandata kunt delen met iedereen.

https://www.3dls.nl