Gin Tonic en Cholera
Image default
Eten en drinken

Alles wat je moet weten over biologisch bier

Steeds meer mensen en ook ondernemers kiezen voor duurzaam. Ook biologisch bier hoort daar natuurlijk bij. Wanneer je namelijk kiest voor biologisch bier, dan kies je voor bier dat wordt gebrouwen met biologische ingrediënten. Je kunt een biologisch bier herkennen aan een speciaal keurmerk. Dit is een Europees Biologisch keurmerk. Doordat het drinken van biologisch bier steeds populairder wordt zijn er ook allerlei verschillende soorten bier te verkrijgen. 

Echter is er ook nog wat onduidelijkheid over dit type bier en bestaan er ook bepaalde (voor)oordelen. In deze blog helpen we dat onder andere graag de wereld uit. Benieuwd? Lees dan hieronder verder. 

Wat maakt biologisch bier biologisch?

Dat is een veel gestelde vraag, want veel mensen vinden het lastig om te achterhalen wat dat biologische nu precies inhoudt. Biologisch is namelijk meer dan alleen een keurmerk dat bier krijgt wanneer het biologisch is. De term biologisch is echter wettelijk beschermd en ook de richtlijnen voor biologische producten en de teelt staat vast. Een biologisch product moet dus wettelijk voldoen aan biologische eisen, voordat het überhaupt een keurmerk krijgt. Er zit bijvoorbeeld ook een verschil tussen fairtrade en duurzaam. Dat zijn keurmerken die ook particuliere instanties in het leven zijn geroepen. 

Het is dus heel belangrijk om het verschil daartussen goed te kunnen onderscheiden. Een biologische werkwijze om er vervolgens een biologisch product van te maken is een wettelijk vastgelegd proces. Dus ook brouwers en akkerbouwers hebben zich aan die wet te houden. Zo worden biologische boeren regelmatig gecontroleerd. Echter mag alleen bij goedkeuring van de inspectie een bio certificaat hebben. In Nederland controleert de instantie SKAL of importeurs van biologische producten zich aan de regels houden. Daar horen de boeren dus ook bij. 

Een biologisch biertje is dus te herkennen aan een Europees Biologisch keurmerk. Door de strenge controle wordt een bio biertje in elk geval twee keer al gecontroleerd, voordat jij ervan kunt genieten. 

Biologische brouwgerst en hop

Bier is van zichzelf een puur en eerlijk product. Er worden slechts maar een paar ingrediënten gebruikt om tot een biertje te komen. Natuurzuiver staat vaak ook op een flesje. Bij biologisch bier klopt de claim natuurzuiver wellicht wel het best. Want hoe zuiver is het om gerst of hop keer op keer te bespuiten met chemicalien? Bij biologisch bier worden natuurlijk ook biologische ingrediënten gebruikt. Dat geldt dan voor de gerst, de hop en eventuele andere ingrediënten zoals kruiden of fruit. Echter is het water dat gebruikt wordt niet gecertificeerd. Biologisch water moet namelijk nog worden uitgevonden. 

Eindconclusie

Nog niet eerder een biologisch biertje geproefd? Dan is dat zeker eens het proberen waard. Bier proeft van zichzelf natuurlijk al lekker, maar biologisch bier heeft net even dat beetje extra. Overigens kun je er natuurlijk ook voor kiezen om alcoholvrij bier te drinken. Dit heeft een frisse smaak en bevat natuurlijk geen alcohol. Met een alcoholvrij biertje kun je dus alsnog gezellig zitten met een flesje of blikje bier, alleen dan zonder alcohol. Plus wij raden natuurlijk aan bier met mate te drinken, geldt ook voor het drinken van biologisch bier met alcohol.